Page content

Klantvraag: Staat spiritualiteit haaks op geld verdienen?

Klantvraag: Staat spiritualiteit haaks op geld verdienen?

Een hele lieve, unieke en ook nog eens héél succesvolle relatie van mij stuurde me een mail met iets waar ze mee worstelt. Een vraag. Of eigenlijk: een belemmerende gedachte.

Ik heb dit als thema gekozen voor mijn artikel van deze week. Omdat ik denk dat velen van jullie zich herkennen in deze worsteling. Ik heb dat ook gehad.

Als geïnspireerd ondernemer (natuurgeneeskundig therapeut, onderwijskundige, healer, reader, lichtwerker, energetisch therapeut, coach) heb je de keuze om dit vak uit te oefenen, vanuit je hart gemaakt. Het was vast geen verstandelijke keuze, althans, niet alleen maar. (Als het anders is hoor ik dat graag!).

Juist die mensen werken vaak heel hard om die “diepere motivatie”, hun passie, hun licht, hun boodschap, of hoe je het ok noemen wilt, bij anderen te brengen die dit goed kunnen gebruiken.
De een met groot succes, de ander minder succesvol.
Maar wel met hart en ziel.

De vraag nu die ik te horen kreeg: als je alles vanuit je spiritualiteit, je hart en ziel doet dan staat geld verdienen daar toch haaks op?
Ik begrijp deze vraag heel goed. Heb er zelf ook heel lang mee geworsteld. Maar juist door me te verdiepen in energetische systemen ben ik geholpen om geld verdienen als iets heel gezonds te zien!

Ken je het systeem van de zeven chakra’s? Ik baseer mijn readings op dat systeem. Ook heb ik er jaartrainingen en inspiratiedagen mee gegeven.

Waarom? Ik vind het het meest totale concept voor persoonlijke en spirituele groei. En voor zakelijke groei: groei met geld en je business. Snap je waar ik heen wil? Het beschrijft precies de 7 levensgebieden van de menselijke ontwikkeling, ervan uitgaande dat ieder van die gebieden wordt aangestuurd door een zogenaamd chakra: een wiel van energie, dat voor de verbinding zorgt tussen jou als persoon en het universum.

Hieronder zie je en foto van de 7 chakra’s aangegeven door verschillende kleuren.

Chakra

Op het internet hoef je het woord chakra maar in te vullen om hierover veel meer te weten te komen.

Maar nu terugkomend op de vraag of je, als je meer geld wilt verdienen, nog wel spiritueel bezig bent.

Ik zeg nadrukkelijk JA!

Je spirituele groei vindt plaats in de bovenste 4 chakra’s: hart, keel, derde oog en kruinchakra. Je financiële groei in het basischakra.

Als je niet aan alle chakra’s – levensgebieden dus – gelijkelijk aandacht besteedt, krijg je een onbalans; het is net als een huis waarin je de bovenste verdiepingen en het dak heel goed bouwt, maar het fundament laat zitten.
Wat gebeurt er? Het huis wordt topzwaar en valt vroeg of laat om.
Een andere vergelijking is die met bomen. Een boom zonder wortels krijgt nooit voldoende voeding naar de kruin, dus op den duur raakt die uitgeput. Logisch toch?

Op precies dezelfde manier geldt het ook voor mensen. Als je een bedrijf hebt, dan wil je dat voeden: het is van groot belang dat je steeds nieuwe klanten krijgt. Dat die klanten betalen voor jouw “hart en ziel” werk. Als dat niet – voldoende- gebeurt ontstaat er op den duur uitputting: van jezelf, van je bedrijf. Het is van belang dat je bedrijf gezond is – blakend zelfs.
En dus stevig geplant staat in de grond. Dat de wortels in vruchtbare aarde groeien en water toegevoegd krijgen. Vruchtbare aarde en water: dat zijn de klanten en het geld. We zeggen niet voor niets: “het geld groeit als water”!

Snijdt deze redenering hout?

Kun je ook volgen dat het voor jouw totale ontwikkeling noodzakelijk is om alle afzonderlijke levensgebieden te ontwikkelen, en niet alleen de bovenste? Breng ze allemaal in lijn met elkaar, zodat geld je spiritualiteit bevordert en spiritualiteit – je gedachten en gevoelens – over geld.

Vanuit liefde bekeken is geld net zo goed energie en een uitdrukking van het Goddelijke of het Universele als al het andere.

Ik geloof dat er in het universum een enorme intentie tot groei is. Groter dan wij kunnen zien, juist omdat we er deel van uitmaken. Uit die intentie is onze planeet ontstaan, en alles wat erop groeit, dag in dag uit. Jaar in, jaar uit. Eeuw in, eeuw uit. Die groeikracht zit in ieder van ons, omdat wij deel uitmaken van deze machtige creatie. Geld is een van de uitdrukkingen van die creatie, dus waarom dat niet erkennen en de kans geven om te groeien? Het is natuurlijk.

Ik schreef al eerder een artikel over de rups die altijd een vlinder wordt, maar veel ZZP-ers niet. Dat is de reden dat veel ZZP-ers er na kortere of langere tijd weer mee ophouden: ze staan zichzelf niet toe om hun geld-vleugels te ontvouwen en volledig tot bloei te komen. Bloeien kun je alleen als je je totaal ontwikkelt, op alle gebieden, ook dat van geld.

Een praktisch voorbeeld: stel dat je 1000 euro verdient in een week door 6 klanten individueel te begeleiden á 100 € p.u. en nog twee groepslessen te geven waarin je 2 x 200 euro verdient. Afgezien van alle administratie die daarbij komt kijken, moet je steeds blijven werven, want mensen blijven niet eeuwig bij je. Je bedrijf heeft dus voortdurend nieuwe voeding en water nodig: nieuwe klanten en geld. Maar daarnaast wil je ook verbeteren EN innoveren: je bestaande diensten verbeteren en nieuwe diensten ontwikkelen: misschien wil je wel een boek schrijven! Waar haal je de tijd en het geld vandaan om dat te doen? Je zit al tjokvol met werk.

Wat je dus kan doen is het veel effectiever aanpakken. Meer online werken, je diensten productiseren. Niet meer alleen maar individueel werken, maar 1 op 1 vaker combineren met 1 op veel. Het boek dat je geschreven hebt onderdeel laten zijn van je marketing, zodat je daardoor veel meer klanten krijgt. En zo is er nog veel meer. Zo kun je veel meer verdienen in minder tijd en daardoor verder ontwikkelen en NOG MEER mensen helpen met hart en ziel, zonder jezelf uit te verkopen.

Geef ik hiermee antwoord op de vraag of Geld verdienen haaks staat op “hart en ziel” werk?

Ik nodig je heel graag uit om te reageren op dit artikel, je eigen ervaringen en inzichten hieromtrent te geven. Samen kunnen we verder groeien en leren!

Comment Section

0 reacties op “Klantvraag: Staat spiritualiteit haaks op geld verdienen?

Plaats een reactie


*