Page content

Vraag en je zult ontvangen

Vraag en je zult ontvangen

5 tips om antwoord te krijgen op AL je vragen

Veel coaches, trainers en therapeuten worstelen in hun bedrijf. Niet alleen omdat ze te weinig klanten hebben en hun omzet te laag is, maar ook omdat ze veel te hard werken, en erg veel stress ervaren. Ze voelen zich daardoor gefrustreerd.

Regelmatig stellen ze zichzelf de vraag: Waar doe ik het voor?

Ken je dit?

Maar ze letten niet op het antwoord. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze veel beter weten wat hun missie is, en hun hoger doel.

Maar ze blijven maar doorgaan op dezelfde manier. Ze nemen genoegen met af en toe iets waardevols te betekenen voor een klant, maar gunnen zichzelf niet meer dan dat.

Of ze zien collega’s wel succesvol worden en stellen zich weer een vraag: waarom zij wel en ik niet? Maar ook die vraag beantwoorden ze niet echt. En dus blijft alles zoals het is.

Antwoorden vinden op je vragen is ontzettend belangrijk! Daar begint het leren.

Maar voordat je antwoorden vindt is het noodzakelijk om je bewust te worden van je vragen.

Ik heb ontdekt dat het stellen van vragen, zeker als die gaan over je eigen behoeften, nog steeds taboe kunnen zijn.

Op school en in het gezin kon je met je vragen al de kop ingedrukt worden. “Stel toch niet zulke domme vragen”, zei mijn moeder vaak. Dan leer je het wel af om vragen te stellen. Herken jij het ook? Dat je het moeilijk vindt om vragen te stellen?

Daarom heb ik dit artikel geschreven. Ik hoop dat je mijn tips waardevol vindt en kunt gebruiken. Ik vind het heerlijk om reacties te krijgen. Dus graag! Ook anderen kunnen daar iets aan hebben.

Mijn eerste tip:

Ga zitten met pen en papier en schrijf op wat jouw vragen zijn met betrekking tot (de groei van) je bedrijf. Het kan zijn dat je een hele lijst krijgt!

Als je je vragen eenmaal geformuleerd hebt, kunnen de antwoorden vanzelf komen. Je kunt zelf voor een deel antwoord geven op de vraag. Maar het is ook goed om de vraag aan anderen te stellen.

Voorbeeld: hoe kom ik aan nieuwe cliënten? Een van de antwoorden kan zijn: vraag aan iedereen die je tegenkomt of ze iemand voor je weten.
Maar het kan ook zijn dat je de vraag stelt aan een deskundige.

Tip 2:

Ga bij jezelf na of je schroom ervaart om te vragen. Zoals ik al schreef: er rust nog steeds een taboe op vragen, zeker als je je kwetsbaarheid laat zien door een vraag te stellen over jouw wensen, verlangens en behoeften. We hebben allemaal belemmerende gedachten over het stellen van vragen: “ik verdien het niet”, “wat zullen ze wel niet denken”, “dat ik dat nu nog steeds niet weet” “nu komen ze erachter hoe dom ik ben”.

En zo heb je zelf vast nog wel een paar voorbeelden van zulke gedachten. Zodra je je bewust wordt van deze belemmeringen ben je al een hele stap verder. Onbewuste belemmerende gedachten bepalen jouw doen en laten. Bewuste belemmerende gedachten hebben al veel minder invloed. Omdat het nu alleen nog maar een gedachte is.

De volgende stap is om je af te vragen door er echt op te mediteren: is het waar? Vaak kom je erachter dat het helemaal niet klopt wat je denkt.
Voorbeeld: ik ben niet goed genoeg om nieuwe cliënten te krijgen – is dat waar? (en dan schieten je de klanten te binnen die je heel goed geholpen hebt, en het feit dat je je bedrijf begonnen bent juist om mensen te helpen!)
Welke gedachten zijn het die jou belemmeren om je vragen te stellen?

Tip 3:

Als je stress ervaart of je hebt het op een andere manier moeilijk met je bedrijf, erken dan bij jezelf wat je moeilijk vindt. Misschien ben je bang om meer naar buiten te treden, of weet je niet waar je moet beginnen om dingen anders aan te pakken.
Je vraag kan dan zijn: Hoe kan ik zonder (teveel) stress toch nieuwe dingen aanpakken?

Of: waar moet ik beginnen?

Schrijf je vragen op je lijst en verbind ook hier een actie aan.

Voorbeeld: Ik weet dat het belangrijk is om een nieuwsbrief te schrijven maar ik weet niet hoe. Actie: ik ga hier hulp bij vragen van iemand die er verstand van heeft. Of: ik ga op internet deze vraag stellen. (En geloof me dan weet je al heel gauw hoe je dit moet aanpakken, ook ik heb er een artikel over geschreven ;-))

Tip 4:

Alweer enige jaren bestaat er een initiatief “Durf te vragen”. Niet voor niks staat er het woord “durf” voor. Ook daar is het duidelijk dat er lef voor nodig is om uit te komen voor je vragen, wensen en verlangens.
Durf te vragen-sessies worden overal in het land gegeven. Je kunt ernaar toe gaan om je vraag te stellen. Alle aanwezigen helpen je om antwoord te geven. Ze brengen je in contact met mensen, waardoor je verder kunt komen: met je bedrijf, met een nieuw project etc. en jij helpt op jouw beurt ook mensen met hun vraag.
Heel interessant om naartoe te gaan! www.durftevragen.com
Ook op twitter is het begrip durf te vragen inmiddels helemaal ingevoerd: #dtv (van durf te vragen) en je kunt iedere vraag stellen die je maar wilt. Heel vaak wordt dit wel door iemand of meerdere mensen opgepikt.

Tip 5:

Voor sommigen van jullie ongetwijfeld bekend, maar voor anderen vreemd: Je kunt je vraag ook stellen aan het universum.


vraagenhetwordtgegevenKen je het boek van Esther en Jerry Hicks: “Vraag en het wordt gegeven”?

Ik werk dagelijks met de opdrachten uit dit boek. Ik kan het je van harte aanbevelen.

Kort gezegd: In het boek staan gechannelde boodschappen van Abraham, een groep “entiteiten” met een heel mooie boodschap.

Het universum bestaat dankzij het feit dat het steeds maar groeit.
Wij maken daar onderdeel van uit en wij willen dus ook alsmaar groeien. Als we onszelf belemmeren en klein houden komen daar alleen maar problemen van.

Het universum wil dus dat jij groeit. Als je het universum inschakelt bij dat wat jij nodig hebt en wat je vragen zijn, dan krijg je meteen antwoord. Abraham zegt: het probleem is dat je meteen gegeven wordt wat je vraagt, maar het wordt door jullie niet ontvangen”.

Wees je dus bewust wat je wilt vragen, maar ook: ontvang de antwoorden. Ze komen namelijk niet altijd in de vorm zoals jij je het voorstelt.

Mijn ervaring is dat het universum de beste business manager ooit is. Dat wat je vraagt wordt voor je gedaan. Wel goed om een onderscheid te maken tussen wat jij zelf moet doen en waar het universum je bij kan helpen. Afwachten tot het universum het voor je gedaan heeft werkt niet.

Nogmaals: ik ben heel benieuwd naar je ervaringen.

Comment Section

0 reacties op “Vraag en je zult ontvangen

Plaats een reactie


*